Tančící stromek z cyklu Vánoční příběh | vánoční povídky Davida Nitschmana
23 || nitschman.com | CovidPlus.eu | 27Lang.com | DrugsLab |
Vánoční příběh | JakJsemPotkal |
Dnes je svátek má, jaký je týden ?
Tančící stromek (z cyklu Vánoční příběh)
Splněná dětská přání jsou nejvíc. Čím srdečnější, tím lepší.

Stránka je rukopisná, bez oprav chyb a překlepů. Pokud bude zájem o informace masivní, zajistíme odbornou redikci.


"Splněné dětské přání je nejvíc, nezáleží ani tak na ceně jako na hodnotě."

Jednou večer jsme s tátou seděli u stolu, byl prosinec a blížily se vánoce. Oba jsme s bohatou fantazii popisovali jak se měnily od jednoduchých v dávnověku až po dnešní moderní. Přemýšleli jsme jak se vánoční svátky mohly staletími měnit. Napřišel čas udělat další proměnu ?


Tančící vánoční stromek

Bylo to v osmdesátých létech. Jak tu dobu popsat. Lidé věřili, že technikou je možné změnit vše. Byla to doba nastupujících integrovaných obvodů a mikroprocesorů. Mě fascinovalo všechno nové a opravdu jsem si myslel, že hranice pro uskutečnění nápadů už neexistují. Po večerech jsem zapojoval tranzistory a rozsvícel LED diody, četl si o digitálních technologiích a snil o budoucnosti. Překvapení, které mě čekalo pod vánočním stromkem letošních vánoc je nepopsatelné.


Osmdesátá léta a já

Večerní povídání s mámou nebo tátou většinou skončilo u něčeho moderního, nového, překvapivého. Mamča i táta oba měli neuvěřitelný přehled. To umím docenit až nyní. Uměli mi odpovědět na každou otázku a měli úžasného pomocníka. Když jsme nikdo nevěděli jak dál měli jsme po ruce encyklopedie a velkou knihovnu. Internet ještě nebyl, ale vše podstatné už bylo objeveno a popsáno v knihách. Osmdesáté roky můžeme považovat za pokračující přelom historie k modernímu věku. Lidé, kteří se narodili začátkem minulého století prožili neuvěřitelnou proměnu světa. My narození koncem minulého století už žijeme jen v moderním světě. Můžeme mít prakticky jakékoli přání a bude splněno. Takovou jsem měl představu o světě a moc jsem se nespletl.

Naše vánoční stromky

Jednou před vánocemi, bylo mi osm, devět let jsme si užívali předvánoční pohodu a chystali se do lesa pro stromek. Bydleli jsme hned vedle krásného lesa a stromky byly všude, jen si vybrat. Většinou jsme měli vánoční stromek dvoumetrový, tak akorát pod strop. Byl krásný s novými ozdobami. Proti stromečkům u babiček nebo prababiček byl krásně vidět ten rozdíl ve zdobení. Každá z těch generací měla svůj styl. Prababičky jen pár umělých, skleněných ozdob. Něco slaměného, něco sušeného ovoce, menší svíčky. Prosté, jednoduché a voňavé. Babičky už zdobily zdobněji, více baňek, vedle obyčejných svíček i jedno vedení elektrických světýlek. Každá z babiček zdobila jinak. Píšu babiček, ale většinou zdobili dědové a pradědové. Jedna rodina měla stromek jako ze žurnálu, jedna barva, středně velké skleněné baňky jedné metalické barvy. Nádherný vánoční stromek, ale působil chladně. Druhá rodina zdobila víc chaoticky a použila vše co měla. Stromek nevyhlížel tak vznosně a moderně, ale dával pocit, že tady bude hodně dárků. A byl to správný pocit. Náš vánoční stromek šel zase dál. Inspirace u babiček a prababiček a něco nového. Dvě vedení elektrického osvětlení, moderní svíčky velké a plných barev a složité nádherné zlaté domečky broučků se svítícími okny. Nádhera.

Moje přání tátu rozesmálo

V mém příběhu se vrátíme k onomu večeru, když jsme jednou večer s tátou seděli u stolu a blížily se vánoce. Oba jsme s bohatou fantazii popisovali jak se měnily od jednoduchých v dávnověku až po dnešní moderní. Přemýšleli jsme jak se vánoční svátky mohly staletími měnit. Napřišel čas udělat další proměnu ? Představovali jsme si, jak každá generace nějak proměnila vánoční svátky podle období ve kterém žila. Středověké vánoce jednoduchých a prostých oslav s dřevěnými podlahami bez přehnaných laků a s minimem ozdob. Až po vánoce moderní plné ozdob a oslavy světla. Co nám chybělo pro další krok. Oba jsme přemýšleli. Moje představa tátu pobavila. Tančící stromek.




Jde splnit každé dětské přání ?

"Mi by se líbilo mít doma tančící vánoční stromek."




Jak to celé dopadlo

Táta zmizel do dílny

a začal koumat

Zvědavost mi nedala

Před večerem jsem se šel do dílny podívat

Tvůrčí dny

Následující dny byly zábavné.



POPRVÉ ZVEŘEJNĚNO 25.12.22 18:23 AKTUALIZOVÁNO 26.12.2022 11:48 DOKONČENO






free counters
i1
ssid: